Sijoittajan kirjasto

Takaisin kirjaston alkusivulle


Rahaa rahastoilla

Kirjoittaja: Matias Möttölä
Julkaistu: 2008
Osta Rahaa rahastoilla Info kirjakaupasta
Esittely:
Rahaa rahastoilla kertoo, miten rahastosäästäjä voi verrata rahastoja keskenään ja valita itselleen sopivan. Kirjasta selviävät myös monet tärkeät käsitteet, jotka auttavat ymmärtämään, mitä oman rahaston kautta itse asiassa tulee omistaneeksi. Entä onko säästäjä tullut hankkineeksi huonoa kalliilla vai halvalla hyvää?

Kirjan on kirjoittanut toimittaja Matias Möttölä, joka on pitänyt Helsingin Sanomissa perussäästäjille suunnattua sijoitusrahastopalstaa vuosina 2001–2007 ja on nykyään lehden taloussivujen markkinakolumnisti.
Lähde: HS.fi

Arvostelu:
Kirja on kirjoitettu opastamaan kokematonta säästäjää sijoitusrahastojen maailmaan. Itselläni on kokemusta sijoittamisesta seitsemän vuoden ajalta, rahastoja olen tänä aikana omistanut vain vajaan vuoden. Lähden siis tämän kirjan kohdalla tyhjältä pöydältä liikkeeseen, mutta varmasti kriittisempänä kuin sijoitusuraansa aloitteleva.

Kirja ei lähde hyvin liikkeelle, jo sivun 10 jälkeen otsasuoneni alkaa tykyttämään ja mietin jatkanko pidemmälle. "milloinpa olisi parempi aika ostaa kuin silloin, kun rahastojen hinnat ovat pudonneet!" Tuota väitettä ei koskaan voi suoralta kädeltä täysin tyrmätä, eikä liioin hyväksyä. Kriittisemmälle, kokeneemmalle sijoittalle väitteen voi syöttää suoraan, mutta aloittelijan oppaaseen en tuota kirjoittaisi. Kuppi kahvia, hieman sadattelua ja jatkan lukemista. Ja se kannatti.

Kirjan edetessä huomaan, ettei minulla ole nykyisellään minkäänlaista strategiaa tai suunnitelmaa sijoittamisessani. Vaikka kirja käsittelee rahastoja on suurin osa hajautuksesta, kustannusten vertailusta, riskitasosta ym aivan suoraan johdettavissa myös suoriin osakesijoituksiin. Kirja kertookin enemmän salkun rakennuksesta, oikean hajautuksen ja riskitason hausta, sekä selvästä tulevaisuuden suunnitelmasta.

Oppaana aloittelijalle kirja on hyvin selkeä johdatus rahastojen ja sijoittamisen maailmaan. Kirja etenee selkeästi ja opettaa lukijaa. Hyvänä lisänä on kappaleissa esiintyvien alan termien selitykset sivumarginaalissa.

Voin suositella kirjaa aloittelijalle saatesanoin; "Älä usko kaikkea sokeasti, kirja opastaa sinua hyvin, mutta jotkin välihuomautukset kannattaa jättää omaan arvoonsa." Kirja sopii hyvin myös sijoittajalle jolla ei vielä ole selkeää strategiaa tai suunnitelmaa sijoittamisessaan.
Seppo Vuori


sivun alkuun
$   £   ¥