4.1. Ymmärrä yhtiön liiketoiminta

Sijoitusoppaan etusivulle

Osakkeen tuotto saa alkunsa yrityksen liiketoiminnasta. Jos yritys tekee tappioita eli jos kulut ovat jatkuvasti isommat kuin liikevaihto, tällöin yritys menettää varallisuuttaan - ja osakkeenomistajat joutuvat ennen pitkää maksumiehiksi, jos haluavat ylipäänsä pitää firman pystyssä.

Yritys ei täytä tällöin markkinataloudessa ja osakeyhtiölaissa sille annettua tehtäväänsä. Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa, koska mitä järkeä omistajan tai yrittäjän olisi pitää rahojaan kiinni yrityksessä, jos viivan alle ei jää mitään.

Turvallinen pankkitalletuskin antaisi hänen rahoilleen paremman tuoton.

Vaikka pörssisijoittajan tuotto on hieman useamman mutkan takana kuin yrittäjän tuotto, molempiin pätee sama perussääntö. Yrityksen on oltava kannattava - jos ei aivan heti niin ainakin parin vuoden päästä. Muuten sijoitukselle käy huonosti.

Esimerkiksi vuosituhannen vaihteen teknohuuman kuuma osake TJ Group (nykyinen nimi Westend ICT) surkastui odotuksia täynnä olleesta 20 euron lapusta muutaman sentin arvoiseksi joulukuuhun 2008 mennessä. Yhtiö on ollut vuosia tappiollinen ja oikeudenkäynnit ovat pahentaneet tilannetta entisestään. Tuhannet piensijoittajat ovat menettäneet rahansa.

Vastaavasti pienehkö kartonkivalmistaja Stromsdal ajautui marraskuussa 2008 konkurssiin vuosia jatkuneen tappiollisuuden ja korkean velkaisuuden vuoksi. Vika ei ole ollut pelkästään yrityksen, sillä koko paperi- ja kartonkiteollisuudessa on ollut ylikapasiteetin vuoksi kannattavuusongelmia pidemmän aikaa.

Muutamat sijoittajalegenda Warren Buffettin lentävät lauseet liittyvät juuri liiketoiminnan ymmärtämiseen: "Osta liiketoimintaa, älä osaketta. - Arvioi liiketoiminnan menestysmahdollisuuksia 5, 10 ja 20 vuoden päähän. - Olen parempi sijoittaja, koska olen liikemies ja olen parempi liikemies, koska olen sijoittaja."

Buffett-blogisarja (Henri Elo 2008-2009)

Henri Elo, joulukuu 2008

<== Luku 4         Luku 4.2 ==>
sivun alkuun


$   £   ¥

Löydä helmet - vältä kuplat!

Löydä Helmet - vältä kuplat!

80+ päivässä osakesijoittajaksi