Vakaa raha kullan kallis: rahan ja pankkitoiminnan lyhyt historia

Teema-artikkelit etusivu
Jalometallilinkit

Sivu 1 - Rahan synty
Sivu 2 - Hyperinflaatio
Sivu 3 - Pankkiirit ja keskuspankit
Sivu 4 - 1900-luku
Sivu 5 - Tuleva kultakuume?
Tuleva kultakuume?

Kullan nimellishinta nousi 1970-luvulla noin 2000% vuoteen 1980 mennessä. Hopean hinta nousi yli 3000%. Samaan aikaan kultaa ja hopeaa etsivistä ja tuottavista yhtiöistä parhaimmiston osakekurssit nousivat useita kymmeniä tuhansia prosentteja.

Oliko 1970-luku vasta esimakua sille kriisille, jonka kultakannasta irtaantuminen aiheuttaa rahajärjestelmällemme? Oliko 1980- ja 1990-lukujen "korjausliike" kullan ja hopean hinnoissa todellakin vain korjausliike, joka on viimeisen viiden vuoden aikana muuttunut taas pidempijänteiseksi nousutrendiksi?

Kullan ja hopean hinnat ovat tänäkin päivänä noin 75% (kulta) ja yli 90% (hopea) alle vuoden 1980 inflaatiokorjattujen hintojen. Ovatko siis kulta ja hopea lähellä "hintahuippuaan", vai ovatko ne edelleenkin historiallisesti katsottuna aliarvostettuja? Voisiko toisaalta olla niin, että nyt kultaan ja hopeaan sijoittavat eivät pelkästään säilytä ostovoimaansa vaan tekevät myös merkittäviä sijoitusvoittoja tulevina vuosina?

Nämä eivät ole retorisia kysymyksiä. Niihin vastaaminen on avain tulokselliseen sijoittamiseen tämän hetken epävarmoissa oloissa.

Onko kulta "barbaarinen reliikki", jolla ei ole enää roolia globaalissa rahajärjestelmässä? Jos näin on, miksi sitten melkein kaikilla keskuspankeilla on osa valuuttavarannoistaan kullassa?

Opettaako taloushistoria meille mitään, millä olisi käytännön merkitystä omassa elämässämme? Kannattaisiko pitää asiat yksinkertaisina ja säästää ainakin pieni osa tuloistaan kullassa ja hopeassa sen suurempia miettimättä?

Jokainen esittäköön omat vastauksensa. Toivottavasti ne ovat hyvin perusteltuja.

Valitettavasti omalle ymmärrykselle ei ole substituuttia. Jonkinasteinen paneutuminen rahahistoriaan ei välttämättä ole huono vaihtoehto TV-illan vietolle. Onneksi yksilön näkökulmasta on vielä aikaa ymmärtää rahan todellinen luonne ja nykyjärjestelmän heikkoudet paremmin, ja varautua tulevaan todennäköiseen kriisiin mm. hajauttamalla omaisuuttaan ja sijoituksiaan hyödykkeisiin ja sijoituskohteisiin, jotka säilyttävät arvonsa vallitsevasta rahapolitiikasta huolimatta - ja jotka todellisen kriisin aikana saattavat nousta arvoon arvaamattomaan.

Oskari Juurikkala
Päätoimittaja, Kultainfo.com
050 535 1844

22.2.2008

<== sivu 4
sivun alkuun


$   £   ¥