Sijoittamiseen liittyvät usein kysytyt kysymykset

Etenkin talous- ja sijoitusaiheisia keskustelupalstoja lukiessa törmää usein samoihin kysymyksiin. Keväisin alkaa aina uusi kierros osingoista ja myös omien osakkeiden ostot ja splitit herättävät aina keskustelua aloittelevien sijoittajien keskuudessa.

Lähetä omaa mieltä arveluttava sijoitusaiheinen kysymys tai jo valmis selkeä vastaus johon olet törmännyt palautelomakkeella niin lisäämme sen sivuille.


Osingot - milloin tulee omistaa saadakseen, milloin voi myydä?

Osinkojen maksuaikataulu ja irtoaminen herättävät aina vilkasta keskustelua. Osittain ehkä osinkojen maksuun liittyvien useiden päivämäärien takia ja osin myös siksi, että usein aloittelevat sijoittajat luulevat löytävänsä jonkin ylimääräisen ansaintamahdollisuuden kikkaillessa myynneillä ja ostoilla osingon irtoamisen aikoihin

Osingon maksuaikataulu ilmoitetaan seuraavasti: (esim Sampo 2012)
Irtoamispäivä 13.04.2012
Täsmäytyspäivä 17.04.2012
Maksupäivä 24.04.2012

Esimerkkinä vielä samat asiat: (Sampo 2012 osingon maksu)

Hajauttaminen - mitä hyötyä, mitä tarkoittaa?

Hajauttaminen on tärkeätä sanotaan kait jokaisessa sijoitusoppaassa ja usein tuon sanan kuulee eri sijoitustapahtumien esityksissäkin. Moni vannoo hajauttamisen hyötyjen nimeen, mutta jotkut kritisoivat liian suuren hajauttamisen syövän parhaimmat tuotot.

Hajauttamiseen liitetään usein vanha sanonta: älä laita kaikkia munia samaan koriin. Korin pudotessa menee kerralla kaikki munat rikki. Sijoitusmaailmassa jos kaikki rahasi on kiinni yhdessä osakkeessa niin pahimmassa tapauksessa tuo yritys menee konkurssiin ja menetät koko sijoituksesi.

Hajauttaminen tarkoittaa siis riskin pienentämistä jakamalla käytettävissä oleva sijoituspääoma eri kohteisiin. Kun salkussa on esimerkiksi viittä eri osaketta niin yksittäisen osakkeen voimakas kurssilasku ei näy niin voimakkaasti koko salkun arvossa.

Toimialahajoittaminen tarkoittaa sijoituskohteiden valintaa siten, että ne eivät ole samalta tai toisistaan voimakkaasti riippuvilta toimialoilta. Jos salkku koostuu esimerkiksi pelkästään kännykkävalmistajista ja niiden alihankkijoista niin käytännössä yksi toimialan huono uutinen laskee kaikkien salkun osakkeiden arvoa.

Toimialat myös pärjäävät eri tahtiin suhdanteiden eri vaiheissa. Tasaisesti eri toimialoista koostuva salkku antaakin hyvän suojan suhdanteiden vaihtumista vastaan.

Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa osakeostojen jaksottamista ajallisesti. Kukaan meistä ei onnistu ostamaan osaketta sen halvimpaan hintaan (ei ainakaan toistuvasti), joten jaksottamalla ostot varmistaa ettei koko salkku ole hankittu väliaikaisen kurssihuipun aikaan.

Hajauttaminen eri sijoitusinstrumentteihin tasaa salkun volatiliteettia eli arvon vaihtelua ylös ja alas. Osakkeet tuovat lisää riskitasoa, kun taas korkorahastot ja käteinen alentavat sitä.

Hajautus syö myös tuottoja. On toki selvää, että laajasti hajautettu salkku ei tarjoa mitään äkkirikastumisia. Jos salkussa on 10 osaketta ja yksi näistä tuplaa arvonsa muiden kurssien pysyesssä ennallaan niin koko salkun arvo nousee vain 10% (olettaen sijoitusten olevan samanarvoisia). Sijoitusmaailmassa riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, korkeaa tuottoa tavoitellessa on hyväksyttävä korkeat riskit. Laajalla hajautuksella haetaankin useimmiten tasaista hyvää ja vakaata tuottoa markkinatilanteesta riippumatta.

sivun alkuun$   £   ¥